Inleiding

In het weekend van 16 en 17 oktober 1999 had ik een digitaal fototoestel te leen. Hiermee heb ik enige foto's gemaakt van mijn vijvers.

Het toestel levert foto's af met een resolutie van 832x624 pixels. Voor de webpagina heb ik ze tot 20% hiervan gereduceert. Alle foto's zijn links naar de foto's in volledige resolutie.

Ik heb inmiddels 5 vijvers:

Eerste versie: 18 oktober 1999
Laatste wijziging: 26 mei 2002

Best Viewed With *Any* Browser

Voortuin

In de zomer van 1999 heb ik in de voortuin een vijver met waterval aangelegd.

Regelmatig blijven de mensen op straat even stilstaan om te kijken. Vooral de waterval trekt aandacht.

de waterval vanaf de straat gezien
de vijver vanaf de straat gezien

De vijver zelf bestaat uit twee delen. Het deel aan de straatkant is 3 meter lang en bijna 80 cm diep. Het deel het dichtst bij huis is heel ondiep: 20 cm. Dit deel heet de kikkerpoel. De kikkers zelf geven de voorkeur aan de aarden afwerking.
de vijver als geheel, met linksachter de aarden afwerking
het diepe gedeelte
de kikkerpoel

De waterval is gemaakt van de aarde die uit de vijver kwam. Het grootste deel van die aarde is in een bankirai bak gekomen. Van een klein deel is de hellingbaan gemaakt.
De treden van de waterval zijn gemaakt van natuursteen, chineese lei. Ik heb gekozen voor heel dunne stenen, zodat ze niet zwaar zijn. Verder hebben de stenen een rechte rand, zodat het water er mooi overheen valt. Bij tuincentra verkopen ze alleen dikke ruwe stenen. Dunne rechte stenen koop je bij een vloertegelspecialist.
de hellingbaan, met links nog net een stukje van de bak met aarde.
de hellingbaan
twee tegels van de waterval

De afwerking is nog niet helemaal gereed. Waar nu nog gras is en vijverfolie ligt, daar moet nog een houten terras komen. Ook tegen het huis, waar nu nog twee palen staan, moet een houten terras komen.
Voor de afwerking heb verschillende materialen gebruikt. Tegen de border aan liggen bankirai vlonders. Deze moeten nog stevig gefundeerd worden. De andere rand van het diepe gedeelte is met aarde bedekt. In deze natte aarde heb ik een paar astilbes geplant. De rand van de kikkerpoel bestaat voor het grootste gedeelte uit een kokosbegroeiingsmat. Verder heb ik 1400 kilogram maaskeien gebruikt. De meeste keien liggen op de bankiraibak naast de waterval. De rest ligt langs de waterval en in de kikkerpoel.
op de achtergrond de losse vlonders,
op de voorgrond de kokosmatten
de naad tussen de vlonders is hier goed te zien

Granieten zuilen

Aan het begin van de zomer van 2001 heb ik een compleet waterobject gekocht. Dit bestond uit 3 doorboorde granieten zuilen, een pomp en een bak met deksel. De granieten zuilen staan nu boven aan de waterval in de voortuin. Hier heb ik helaas nog geen foto's van.

De pomp en de bak met deksel vond ik niet geschikt voor de zuilen. De pomp leverde te weinig water; het deksel leek me niet sterk genoeg. Deze spullen bleven dus over en zijn gebruikt voor de terra-cotta pot.

Terra-cotta pot

Als je een tijdje met waterobjecten bezig bent, dan hou je vanzelf allerlei dingen over. Nadat ik de granieten zuilen op een degelijk rooster geplaatst had, hield ik een bak met deksel over. Nadat ik de granieten zuilen van een fatsoenlijke pomp voorzien had, hield ik een eenvoudig pompje over.

Op een warme zomerdag van 2001 ben ik met die spullen gaan experimenteren. Het resultaat is een terra-cotta pot, waar rustig water uit komt opborrelen. Deze pot heb ik aan de zijkant van het huis geplaatst. Ook hier heb ik nog geen foto's van.

Zeehond

Op de plaats van de zandbak van Remco hebben we een paar jaar geleden een zeehond geplaatst.

De zandbak is er nog steeds, De houten rand is de rand van de zandbak. Onder de stenen ligt anti-worteldoek. Daaronder is het zand van de zandbak.

de zeehond in zijn natuurlijke omgeving

In het zand van de zandbak heb ik een grote zwarte speciekuip in gegraven. De zeehond staat op een stapel bakstenen, die in de speciekuip liggen. In die kuip zit verder de pomp die het water rondpompt. Uit de snuit van de zeehond komt het water te voorschijn. Over het lijf stroomt het water terug naar de speciekuip.
Het enige stukje techniek wat op de foto's te zien is, zijn stekker en stopcontact voor de stroomtoevoer. Het andere stopcontact is voor de grasmaaier.
uit de snuit
stopcontact

Vogel

Achter in de tuin ben ik met mijn eerste vijver begonnen. Deze eerste vijver bestond uit het baby-badje van Remco en een chinese watertuimelaar. Na één winter was het badje lek en heb ik dit vervangen door een zeskante vijver van een tuincentrum.

Al vrij snel heb ik naast de vijver een waterspuwende reiger geplaatst. Met ook nog de watertuimelaar werd deze vijver te vol. De watertuimerlaar heb ik er daarom uitgehaald. De donkere natte plek op het terras laat zien hoe zeer de vogel knoeit. De vijver is eigenlijk een beetje te klein voor dit waterobject. Aan het eind van de zomer van 2001 heb ik de vogel vervangen door een beeldje waar rustig water overheen stroomt. Hier heb ik nog geen foto's van. Voor de vogel ben ik van plan een grotere vijver te maken elders in de tuin.

zeskante vijver
met op de voorgrond een bistro setje
het geknoei van de vogel

Op de grond zie je een witte slang liggen. Ik dacht dat een transparante slang het minst zou opvallen. Onder invloed van het zonlicht werd de slang spierwit. Ik weet nu dat zwarte slangen minder opvallen.

Het heeft me veel moeite gekost om een pomp te vinden waarop ik de vogel kon aansluiten. Door het lijf van de vogel loopt een heel dunne koperbuis. Om het water mooi uit de bek van de vogel te laten spuiten, heb je tamelijk veel druk nodig. De meeste pompen die je in tuincentra kunt vinden, leveren wel veel water, maar te weinig druk voor de vogel.
De eerste pomp was na een winter kapot. De tweede pomp verbruikte 60 watt energie en het zag toch niet goed genoeg uit. Toen kocht ik een 12 Volt pompje zoals ze in caravans gebruiken voor stromend water. Via een schakelklok staat deze elk half uur een kwartier aan. De eerste 2 foto's zijn gemaakt in het kwartier dat de pomp uit stond. De volgende 3 foto's zijn gemaakt toen de pomp aan stond. Overigens heeft dit pompje heeft het een heel seizoen volgehouden.

de waterspuwende vogel